HEEL eten: Whole foods om jouw gezondheid te verbeteren
In de tijd van onze grootouders was het normaal: Het eten van onbewerkte voeding: ‘‘wholefoods’’. De laatste decennia is voedsel steeds meer een bewerkt en verpakt product geworden. Eten laten bezorgen, of een kant en klaar maaltijd in de magnetron stoppen; we spenderen steeds minder tijd in de keuken en in het klaarmaken van ons eten. Deze gewoonte heeft een groot effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Hoe? Dat leer je hier.
Wat zijn whole foods?
Whole foods is letterlijk vertaal HEEL eten. Dit wil zeggen dat de voedselproducten onbewerkt zijn, ongeraffineerd. Het is voeding dat geen geur, kleur en smaakstoffen bevat, conserveringsmiddelen en andere toevoegingen, zoals verpakt of ingeblikte voeding. Whole foods is vaak voeding dat ‘‘direct’’ uit de natuur komt: vlees van dieren, groenten of fruit. Het zijn producten die je vaak zelf nog moet ‘‘klaarmaken’’. Schillen, snijden en bereiden.
Voorbeelden van whole foods zijn:
Groenten: Andijvie, boerenkool, sla, spinazie, courgette, tomaten, komkommer, paprika, aubergine, avocado, bleekselderij, prei, wortel etc.
Fruit: Bananen, appels, kiwi, bessen, meloen, citroen, limoen, aardbeien, druiven, kersen, pruimen, perzik, abrikoos, sinaasappelen, mandarijnen etc.
Rijst, peulvruchten, (zoete) aardappelen etc.
Vlees en vis: Rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen, zoet- en zoutwatervis, wildvlees etc.
Waarom is het eten van whole foods belangrijk?
We weten inmiddels veel over voeding, voedingstoffen en het effect op onze gezondheid. Toch weten we nog lang niet alles op het gebied van voeding en zeker niet de interactie tussen alle verschillende (voeding)stoffen binnen een product. We kennen ongeveer 50 verschillende voedingsstoffen waarvan we weten dat ze belangrijk voor ons zijn. Whole foods is voeding dat in de natuur voorkomt en dat niet is ‘‘behandeld’’ door de mens. De natuur biedt exact de juiste verhouding voedingsstoffen die we nodig hebben, zonder inmenging van de mens. Mits je geen intollerantie hebt voor bepaalde voeding, kun je er in het algemeen vanuit gaan dat natuurlijke voeding bestaande uit ‘‘whole foods’’ jou lichaam op de beste manier zal voeden. Problemen met tekorten ontstaan juist vaak door het eten van bewerkte producten die hoge hoeveelheden suiker, zout en andere toevoegingen bevatten. Het raffineren (bewerken) van voeding zorgt ervoor dat een groot deel van de voedingsstoffen uit de voeding verdwijnt. Je eet dan als het ware ‘‘lege calorieën’’. De afwezigheid van voedingstoffen in deze producten zorgen ervoor dat je trekt blijft houden en wilt snacken.
Vind jouw dieet
Dit artikel heeft niet als doel om aan te geven welk type dieet het beste is. Of je nou het beste functioneert op een standaard dieet, ketogeen dieet, laag koolhydraten dieet (low carb diet), vegetarisch dieet of welk ander dieet dan ook. Kiezen om whole foods te eten staat los van het al dan niet volgen van een dieet en zal in alle gevallen gezondheidsvoordelen geven. Misschien heb jij geen problemen met het eten van bepaalde voeding, of misschien heb jij juist wel voedselintolleranties. Dit is iets wat je het beste zelf kunt onderzoeken, eventueel onder begeleiding van een diëtist. Hoe dan ook, er zullen weinig experts zijn die tegen het eten van whole foods zijn als basis van je voedingspatroon.