De 7 belangrijkste tips op voedingsgebied!
Er bestaan weinig onderwerpen waar zoveel discussie bestaat als bij het onderwerp voeding. De ene persoon volgt de schijf van vijf van het voedingscentrum, de ander eet mediterraans dieet. De ene persoon zweert bij een veganistisch dieet, terwijl een ander verknocht is aan een carnivoor dieet. Sommigen zweren bij een rauw dieet/ ''raw food diet'' en een ander voelt zich goed bij een ketogeen (Keto) dieet. Kortom; De optimale voeding is van veel factoren afhankelijk, maar gelden er 6 belangrijke tips voor iedereen!
Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van voeding op onze gezondheid, maar dit is lastig en wordt vooral gedaan door middel van retrospectief onderzoek (middels enquetes), met een grote foutmarge. Daarnaast is er zoveel discussie en komen er regelmatig (ethische) vraagstukken naar voren. Voedingskeuzes worden niet enkel gemaakt op basis van gezondheid. Toch is het merendeel van de experts het eens over de volgende voedingskeuzes die een positief effect gaan hebben op jouw gezondheid!
1. Vermijd zoveel mogelijk (geraffineerde) suiker
Het regelmatig eten van geraffineerde suiker is een aanslag op je gezondheid. Onderzoek laat zien dat er een verband is tussen het eten van geraffineerde suikers en overgewicht, diabetes, kanker, reuma, hartkwalen, botontkalking, alzheimer en depressie. Kortom, het is één van de belangrijkste factoren van negatieve gevolgen van voeding op je gezondheid. Geraffineerde suiker bevat verder geen voedingsstoffen (zoals mineralen en vitaminen) die jouw gezondheid ondersteunen. Geraffineerde suiker vindt je vooral in voorverpakte voeding en dranken.
2. Eet zoveel mogelijk vers
Verse producten zijn onbehandeld. Dit zijn de producten die vaak onverpakt zijn, ze zijn niet of nauwelijks bewerkt met conserveringsmiddelen. Conserveringsmiddelen worden aan verpakte producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Er wordt op een kunstmatige manier geprobeerd om te voorkomen dat bacteriën, gisten, schimmels en andere micro-organismen het voedsel afbreken. De toegestane stoffen voor voedselconservering hebben meestal een Europese code: een E-nummer, Het doel van deze tip is niet om de potentiële gevolgen van E-nummers op jouw gezondheid aan te tonen, maar meer om je te laten nadenken over het concept van kunstmatige conservering. Je kunt je afvragen: Als we kunstmatige stoffen toevoegen aan onze voeding, zodat bacteriën, gisten, schimmels het niet meer willen eten, zou het dan goed zijn voor ons? Zeker als je weet dat ons micro-bioom (darmflora) bestaat uit een enorme hoeveel bacteriën.
3. Eet zoveel mogelijk '"Whole Foods''
''Whole foods'' zijn voedingsmiddelen die HEEL en onbewerkt zijn. Vaak direct uit de natuur, zonder bewerkingsproces, bijvoorbeeld hangend aan een boom of uit de grond. De natuur biedt voeding die perfect is, met een optimale natuurlijke verhouding van alle verschillende voedingsstoffen en onderlinge wisselwerking. Dit maakt het voedzaam en geeft een normaal verzadigingsgevoel. Aan whole foods kun je je bijna niet overeten (Dit gebeurd vooral met geraffineerde, verpakte producten). Voorbeelden van whole foods zijn o.a. bonen, fruit, groenten, noten, zaden en vlees.
4. Als je groente en fruit eet: Kies voor biologisch en seizoensgebonden
Biologisch eten is inmiddels voor veel mensen vanzelfsprekend, maar wat betekend het eigenlijk als voeding biologisch is? Het betekend het volgende: Geen gebruik van kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen. Geen gebruik van genetische manipulatie (Knippen en plakken in het DNA van organismen om bepaalde aspecten te verbeteren). Enkel telen in een natuurlijke grond (dus niet bijvoorbeeld op een kunstmatige ondergrond van steenwol). Geen toevoeging van chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen. Als je denkt aan de visie van HEEL om zoveel mogelijk natuurlijk te leven en te eten, dan kun je begrijpen waarom biologisch eten logisch is.
Seizoensgeboden eten is een visie waarbij het eten van voedsel dat in het seizoen geoogst wordt, exact de juiste voedingsstoffen geeft die passen bij de omstandigheden van die tijd (seizoen) van het jaar. Je eet wat in er in het seizoen groeit en wat er lokaal geproduceerd wordt. Een goed voorbeeld is de hoeveelheid zonlicht (Aanmaak van vitamine D) dat in een seizoen aanwezig is, is verbonden met de beschikbaarheid van vitamine D in de voeding. De visie van HEEL is dat optimale voeding per persoon verschilt en afhankelijk is van veel factoren, waaronder je woonomgeving en leeflocatie.
5. Als je vlees eet: Kies voor grasgevoerd of wild vlees
Bij grasgevoerd vlees worden de dieren gevoed door de natuur. De dieren (bijvoorbeeld runderen) grazen het gras en de kruiden die te vinden zijn in het natuurgebied. Het natuurlijk dieet van een rund is enkel gras en kruiden. Als je geen grasgevoerd vlees koopt dan hebben de dieren (een periode) Krachtvoer (o.a. graan, aardappel, soja, mais) gekregen. Dit wordt gedaan om een dier ( ik korte tijd) vetter te krijgen, dit wordt vooral vanuit een financieel oogpunt gedaan. Het maag- en darmstelsel van de koe is hier niet op ingesteld en dit heeft gevolgen voor de gezondheid van het dier. Grasgevoerd vlees bevat veel meer gezonde vetten dan graangevoerd vlees, zoals omega-3 vetzuren. Graangevoerd vlees bevat meer omega-6 verzuren (de ongezonde variant). Verder zijn er milieu en ethische redenen om grasgevoerd vlees te eten. Zie hiervoor de informatie van onze partners Grutto en Vlees van ons
Daarnaast spreekt het voor zich dat vlees van wild gezond is. Deze dieren leven volledig zelfstandig in het wild (zoals het hoort) en hebben per definitie een natuurlijk dieet. Bekijk de partnerwebsite van Grutto
Wild gevangen vis is ook goed voor de gezondheid, let wel op met de grotere vissoorten, hier kunnen zware metalen in zitten. Eet met name de kleinere vette vissen die een natuurlijk dieet van plankton en en planten, deze vissoorten zijn het minst vervuild: Wild gevangen zalm, makreel, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring zijn goede keuzes. Gekweekte vis bevat meer gifstoffen, pesticiden en antibiotica. Ook kweekvis krijgt onnatuurlijk krachtvoer.
6. Eet wanneer je honger hebt en vermijd snacken
Leren luisteren naar je honger en verzadigingsgevoel is een belangrijke factor voor optimale gezondheid. Het eten van geraffineerde producten (De onnatuurlijk verwijdering van voedingstoffen uit een product) zorgt voor een verstoord honger en verzadigingsgevoel. Constante trek in suiker rijke en gefrituurde voeding gedurende de dag is een voorbeeld van. Er zijn talloze studie die de positieve effecten van intermittent fasting (IF) en ''Time restricted feeding'' (TRF), oftewel het beperken van je maaltijden binnen een tijdsdeel van de dag, op onze gezondheid aantonen. Veel en vaak eten en snacken zorgt voor een constante insuline piek, dit heeft nadelige effecten op je gezondheid.
7. Drink water en voldoende
Water is een basis bouwsteen van ons bestaan, zonder water is er geen leven. Het klinkt zo simpel, maar veel mensen drinken niet genoeg en/of drinken ongezonde dranken. Water drinken als standaard, in plaats van frisdrank, melk, fruitsappen met toevoegingen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De voorgenoemde dranken vervangen voor water kan een enorm gunstig effect hebben op je gezondheid en is relatief simpel. Het zorgt voor een betere brein gezondheid, een goede spijsvertering, meer energie, gewichtsafname, verminderde gewrichtspijn, betere temperatuurregulatie, het voorkomen van nierstenen en een betere gezondheid van het hart.