Regeneratieve landbouw: Wat is het en waarom is het belangrijk?
In een tijdperk van groeiende milieubewustzijn wordt regeneratieve landbouw steeds belangrijker als een benadering die niet alleen de landbouwproductie ondersteunt, maar ook bijdraagt aan jouw eigen gezondheid, de gezondheid van het milieu, de planten en dieren en onze planeet. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van regeneratieve landbouw en laten we zien hoe het bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Wat is Regeneratieve Landbouw?
Regeneratieve landbouw is een holistische benadering van landbouw die niet alleen gericht is op het maximaliseren van gewasopbrengsten, maar ook op het herstellen en behouden van het milieu en de grond. Het fundament van deze aanpak is de wisselwerking tussen landbouw en ecosystemen, waarbij landbouwpraktijken de kwaliteit van de gewassen, bodemkwaliteit, biodiversiteit en koolstofopslag verbeteren. Deze opkomende methode van landbouw combineert traditionele praktijken met moderne technologie en heeft als doel het ecosysteem te herstellen, de bodemvruchtbaarheid en daarmee de kwaliteit van jouw voeding te verbeteren.
Conventionele landbouw
Conventionele landbouw is de dominante vorm van landbouw over de hele wereld. Het is gebaseerd op moderne technologieën, grootschalige monoculturen (1 gewas, in plaats van verschillende gewassen) en intensief gebruik van synthetische meststoffen en pesticiden. Hoewel deze aanpak vaak een hoge opbrengst oplevert, heeft het enkele negatieve gevolgen:
Bodemdegradatie: Overmatig gebruik van chemische stoffen en zware machines kan leiden tot bodemerosie en verlies van bodemvruchtbaarheid. Hierdoor wordt de grond steeds minder geschikt voor landbouw.
Milieuschade: Het gebruik van pesticiden en kunstmest kan schadelijk zijn voor waterwegen en het ecosysteem, met negatieve gevolgen voor biodiversiteit. Ook hebben deze middelen effect op onze gezondheid door het eten van de gewassen.
Kwaliteit van gewassen: Conventionele landbouw is verantwoordelijk voor een achteruitgang van de voedingswaarde van de gewassen.
Belangrijke Kenmerken van Regeneratieve Landbouw
Regeneratieve landbouw, wordt vaak toegepast middels circulaire landbouw. Organisch materiaal zoals gewasresten en meststoffen worden hergebruiken om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Er wordt getracht zoveel mogelijk lokaal geteelde gewassen te gebruiken om de afhankelijkheid van langeafstandstransport te verminderen. Er wordt aan precisielandbouw gedaan en er is een circulaire voedselketen: Het minimaliseren van voedselverspilling in de gehele voedselketen, van boer tot consument. Dit leidt tot een aantal positieve uitkomsten:
Bodemgezondheid: Regeneratieve landbouw legt de nadruk op het opbouwen van gezonde bodems, door de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen. Dit omvat het minimaliseren van bodemverstoring, het natuurlijk laten grazen van dieren op het land, het gebruik van organische meststoffen en het stimuleren van microbiële diversiteit. Door gezonde bodems te bevorderen, verhoogt regeneratieve landbouw de opbrengst en verbetert de kwaliteit van gewassen. Dit maakt de producten rijker aan voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen.
Duurzame Voedselproductie: Regeneratieve landbouwpraktijken ondersteunen op lange termijn duurzame voedselproductie en verminderen de afhankelijkheid van schadelijke chemicaliën.
Biodiversiteit: Het behouden en bevorderen van biodiversiteit is een cruciaal aspect van regeneratieve landbouw. Dit omvat het creëren van ecologische corridors, het planten van randgewassen en het gebruik van inheemse planten.
Koolstofopslag: Regeneratieve landbouw draagt bij aan het opslaan van koolstof in de bodem, volgens het natuurlijke principe.
Erosiebeheer: Het voorkomen van bodemerosie is een prioriteit in regeneratieve landbouw. Dit gebeurt door het aanleggen van terrassen, het behouden van vegetatie en het minimaliseren van ploegen.
Lokaal en kleinschalig: Regeneratieve landbouw moedigt vaak lokale productie en kleinschalige boerderijen aan, wat de gemeenschap ondersteunt en voedselverspilling minimaliseert.
Voedingsstoffen in Regeneratieve Landbouw
Regeneratieve landbouw kan resulteren in voedzamere gewassen. Gewassen halen hun nutriënten vanuit de grond, als de grond uitgeput is door overmatige landbouw op conventionele manier, dan zorgt dit voor minder voedzaamheid. Dit heeft dus direct effect op jouw gezondheid. Het heeft effect op de volgende voedingsstoffen in jouw voeding:
Mineralen: Een gezonde bodem bevat een breed scala aan mineralen, zoals calcium, magnesium en ijzer, die essentieel zijn voor de voedingswaarde van gewassen.
Vitaminen: Een divers ecosysteem en gezonde bodem kunnen de opname en beschikbaarheid van vitamines, zoals vitamine C en B-vitamines, verbeteren.
Fytonutriënten: Regeneratieve landbouwpraktijken kunnen leiden tot hogere niveaus van fytonutriënten, zoals antioxidanten, die gunstig zijn voor de gezondheid.
Eiwitten en koolhydraten: Een evenwichtige bodem kan leiden tot gezondere gewassen met een evenwichtige verhouding van eiwitten en koolhydraten.
Wat kun jij doen?
Er zijn een aantal zaken die JIJ kunt doen op regeneratieve landbouw te stimuleren en hier zelf de vruchten van te plukken. Je kunt jouw eigen fysieke en mentale gezondheid een boost geven door jezelf te voeden met gewassen en vlees dat rijk is aan voedingsstoffen vanuit regeneratieve landbouw. Eet je vlees? Kijk dan eens naar onze partners Grutto en Vlees Van Ons voor grasgevoerd (natuurlijk) vlees. Wil je meer leren over grasgevoerd vlees? Lees dan dit artikel.
Wil je meer weten over regeneratieve landbouw in Nederland? Bekijk dan Wij.land